De Limes

DeLimes hebben we opgericht op organisaties te helpen voorbij de hark te komen. Toen we ermee begonnen tien jaar geleden, wees nog menig wijsvinger naar het voorhoofd. Of we daar wel in orde waren met dat Rijnlandse verhaal…? Inmiddels zijn er weinig mensen meer die niet op z’n minst een notie hebben dat het loont om vakmensen centraal te stellen en niet de organisatie als systeem – de hark dus. Vakmanschap, verbinding, vertrouwen en inspiratie. In plaats van de Angelsaksische tegenhanger: Command, communication, control and intelligence.

Ook zijn we inmiddels de naïviteit wel voorbij dat het dan allemaal vanzelf wel goedkomt. Nee, Rijnlands is beslist geen laissez faire. Het is ook gewoon hard werken om de boel georganiseerd te houden en het is zeker nodig om je er heel goed in te verdiepen. Rijnlands is ook geen kwestie van klungelen. Dus een bureau als DeLimes is absoluut noodzakelijk.

Een voorbeeld van die noodzaak is de combinatie van de woorden Rijnlands en implementeren. Dan wrot je als het ware Rijnlands alsnog in de Angelsaksische logica. En dat is wat veel gebeurt. Zonder het te beseffen hebben we een heel Angelsaksisch repertoire opgebouwd en de Rijnlandse manier van doen verbannen naar de randen van de organisatie, waar mensen in het moeras van de realiteit proberen er ondanks hun broodheer nog wat van te maken. Gezond boerenverstand, heet het daar wel.

De opgave waarvoor we onszelf gesteld hebben is een weerbarstige. Nu we er een beetje in geslaagd zijn uit te leggen wat Rijnlands eigenlijk is, zijn we ook al een tijdje bezig helder te maken dat er geen Angelsaksisch pad is dat er naartoe loopt. Die verandering moet je dus ook op z’n Rijnlands aanpakken. Ga er maar aanstaan na een periode waarin we alles, zelfs de zorg, het onderwijs en het land als een business zijn gaan zien. Dat heeft diepe sporen getrokken in ons denken.

En dan is er nog iets. Dat is de reden waarom ik het boek De Hark Voorbij heb geschreven. Als je namelijk de regie in de voorste linie legt zoals de Rijnlandse doctrine voorschrijft, en je hebt ontdekt dat het loont om consequent en consistent te zijn en de vakmensen in die voorste linie zijn erin geslaagd vorm te geven aan de manier van organiseren die bij de praktijk van alle dag hoort, dan is die organisatie ineens niet meer zo relevant. Dan kan die hele kerstboom, die hark met z’n managementlagen en z’n stafdiensten voor een belangrijk deel naar de prullebak.

We gaan nog wat meemaken, de komende tijd…

 

Kijk verder op www.delimes.nl